Residential Enssemble in a prime location with 520 apartments, Bucharest, 1st District

PORTFOLIO»Residential Units»JNDR - Residential Enssemble in a prime location with 520 apartments, Bucharest, 1st District
  • 16.jpg
  • 9.jpg
  • 3.jpg
  • coperta-de-noapte.jpg
  • 1490111280_8.jpg
  • 18.jpg
  • 14.jpg
  • 24.jpg
  • 13.jpg
  • 11.jpg
  • 1490111275_19.jpg
  • 12.jpg
  • 6.jpg
  • 23.jpg
  • 1490111276_15.jpg
  • 20.jpg
  • 2.jpg
  • 5.jpg
  • 1490111212_4.jpg
  • 1490111275_17.jpg
Built surface: 96.244sqm + terraces
Level layout: underground + ground floor + 3 floors + 4 partial floor
Project code: JNDR
Details:

Concept Design, contest winner, Estimated budget at 580 euro/sqm [reported strictly to the building]

 

Please find below some highlights that are relevant to our proposal

 

On the site’s location regarding the residential compound development:

In order to highlight and capitalize the connection with the city’s road network through access towards DN1 as well as to the Sisești mainroad, which is an alternative route to the city, in our approach, we considered both the connection with Jandarmeriei Street and Aleea Meteorologiei and, in addition, a possible future access on the entire plot perimeter; The composition is thus oriented and organized in relation to these axes and directions of connectivity; 

About the site’s relationship with the neighboring areas, we considered a double approach – both an opening to these by the peripheral positioning of the buildings and an inside orientation towards the plot’s core, where we created alveoli for the community life of the proposed units;

The gross area/green area ratio is an essential design element, being both a link point between the compound’s community spaces and a shield necessary both during the construction phases and after. The completed compound holds the premises of it becoming an occasional focus point at city level and future development of the neighboring area;

Our approach, in terms of aesthetics and functionality, both at small scale of the apartments’ level and large scale at the whole compound’s level, addresses to the upper-middle social category, meaning people who would choose to live in a privileged residential area that offers intimacy and personal comfort, as well as a harmonious and active community life.

On the proposed aesthetics, we would like to highlight several aspects:

The clean aesthetics, with rectangular coherent lines, related to the neighboring forest, constitute a unitary concept, through the organic space – gross area contrast, two images that complete each other in an exclusive but also holistic expression;

In order to give the compound’s identity we propose two kinds of architectural approaches, that also communicate with one another and are kept bound by the language of the same typology;

The proposed dwelling concept obtains it’s highly intimate spaces at apartment level by using the terraces' walls. In longer buildings – these terraces' walls are divergent and at ground floor and fourth floor the adjacent balconies are divided by planted trellises. In the shorter buildings the terraces are oriented alternatively on different floors so that no balcony faces another;

The peripheral apartments’ on the site’s perimeter are oriented both towards the interior and the exterior, thus visually communicating with the alveolar community spaces, a binder for the residents’ social life;

About choosing our approach regarding the master plan and general organizing of the concept we considered several aspects mainly related to:

Creating a clearly structured environment and ambiance:

Functional zoning with focus points that can be sustained and function coherently during each proposed phase, from 1 to 4, as well ensuring that each phase comes to complement the previous one, without the need of intermediary pauses during the entire process;

Positioning the additional retail spaces – kinder garden, pharmacy, small market, coffee shop – creates a community focus point for the residents and raises the local living standard, the latter being conditioned by the specifics of each retail space;

For the first phase of construction, we consider that the coffee shop could also function as primary sales office.

In terms of the proposal’s sustainability and energy saving we considered the following equipment: 

Photovoltaic panels on the buildings’ roofs, estimated at 1 MW, which can ensure electricity for both shared common spaces, the underground levels, the environmental lighting on the plot, with possibility of connection to the city’s power grid for the created surplus energy;

The choice of aesthetics about the continuous protuberant balconies including for ground floor and the last floor has it’s basis on the main advantage of balconies functioning as sun screens, so that the natural light enters rooms while direct sunlight is avoided, especially useful in warm seasons, thus diminishing the need for air conditioning;

The estimated technical spaces we proposed, include rainwater retention basins, useful for both resolving the rainwater plumbing system and creating a separate network for the green areas’ irrigation;

The regular modules of the proposed structural scheme – 5.5 meters each for most of the plan – facilitate organizing the underground parking and also, most importantly, allow flexibility in re-thinking the plan divisions according to possible future alterations demanded by changes in the housing market in terms of apartment size.

About the chosen approach for the phasing, we aimed to allow flexibility for the development and design by means of:

The phases size has been carefully considered to ensure for either independent implementation or in parallel for a maximum of two consecutive phases; phase 2 and 4 are larger because we considered that the previous ones would have already created capital and marketing input;

Furthermore, each phase in itself is then divided in several buildings to be independently completed while the buildings themselves are designed to have several sections that can be built in parallel.

About the circulation inside the plot:

We chose to allow public auto access only through Jandarmeriei Street to serve primarily the retail areas while the interior driveways are designed for occasional use and special interventions, to limit and discourage the use of the inner roads by the non-residents in the area who may be tempted to cut through the site during traffic jams;

We thus encourage the pedestrian zones by limiting car access inside the plot, which would otherwise increase noise levels and peril, especially for children.

Urban parameters:

The chosen gross/green areas ratio is balanced so that the investment would be feasible without it leading to massive built areas. For more details regarding the proposed urban coefficients please refer to the general table annexed to the present documentation.

Green space:

By mixing the existing vegetation both on site and in the neighboring area – the forest – with the proposed landscape design, we thus increase the value and quality of green space in the area;

In terms of investment and preliminary evaluation pleas

We use cookies to offer a better online experience and improve this website. Continuing to use the website, you agree the use of cookies. For more informations please click About cookie
OK